Een hele zalmzijde, warm gerookt op een mooie plank van de ceder hout. Het wow effect bij dit gerecht is groot, terwijl het eigenlijk niets voorstelt om dit te bereiden.
Toen ik net begon met mijn bbq avonturen was ik altijd lang bezig met zalm: paar uur in een natte pekel, daarna een paar uur drogen. Inmiddels doe ik dat niet meer, het verschil in smaak is minimaal en dit is vele malen sneller.
Sterker nog: als je eens iets hogere temperatuur aanhoud kan dit ook prima met een bevroren zalm 😮
Warm gerookte zalm op cederhouten plank
Ingrediënten
Werkwijze
-
Bereid je bbq voor op indirect bbq'en. Zorg voor een zo laag mogelijke temperatuur, zo rond de 80 a 90 graden
-
Leg de zalm op je plank, en trim deze netjes zodat er geen stukken zalm over de plank hangen (de afgesneden stukjes leg je gewoon op het rooster, die dienen straks als Pitmaster Privilege)
-
Bestrooi de zalm rijkelijk met een rub naar keuze. Ik gebruikte de Smoke&BBQ All Purpose rub, maar de Smoke&BBQ Porchetta rub is ook erg lekker op
-
Breek (of zaag) een dun stukje cederhout in kleine stukjes en stop deze als rookhout tussen de kolen
-
Leg de plank met de zalm op de bbq en laat zo langzaam mogelijk garen tot een graad of 45 - 50
-
Wanneer de zalm gaar is, dep je met een stukje keukenpapier de eventuele gestold eiwitten op de zalm weg. Zet de zalm met plank en al op tafel