Burnt ends is tegenwoordig een begrip als bbq snack, maar het begon als een bijproduct voor de pitmaster. Een brisket is namelijk niet recht, waardoor er afsnijdsel overbleven. Deze werd dan in een bakje gestopt, samen met een zoete bbq saus en dan terug op de smoker om nog lekker door te garen en karamelliseren. Het gevolg: heerlijke malse stukjes vlees die er door het karamelliseren verband uitzagen maar dat absoluut niet waren. Vandaar de naam: burnt ends.

Wat dus begon als restproduct van een bereiding werd inmiddels een op zichzelf staand gerecht. De goedkopere evolutie daarvan is vervolgens de pork belly burnt ends, oftewel burnt ends van buikspek.

Pork belly burnt ends van de bbq

Servings: 4

Ingrediënten

Instructies

  1. De bereiding van burnt ends doe je op de 3-2-1 manier. Niet zo zeer de tijden (hangt van de dikte en hoeveelheid vet van je buikspek af) als wel de methode.
    De 3 fase: leg de ingerubte blokjes op het rooster (indirect)
    De 2 fase: haal de blokjes van het rooster en leg in een bak, voeg boter, basterdsuiker en honing toe aan de blokjes. Dek af met aluminiumfolie en leg terug op de bbq (indirect)
    De 1 fase: Doe de blokjes in een nieuwe bak en giet hier rijkelijk de bbq saus overheen, ze mogen best in een goede laag staan. leg de bak weer op de bbq (indirect) en laat de saus lekker indikken

    Serveer in een mooie schaal en giet de overgebleven saus over de stukjes burnt ends.