Pizza van de bbq stond al heel lang op mijn lijstje om eens te maken. Gewoon van vooraf aan beginnen zonder enige ervaring en zien waar het schip strand.
Voor het deeg vond ik een recept op internet waar je niet een hele dag hoefde te wachten met rijzen enzo, ideaal voor zo’n eerste keer proberen.

Zelf maakte ik gebruik van een Bastard kamado met een ‘pizza rotisserie accessoire’. Dat is een opzetstuk met een spit en tevens een klep aan de voorkant.
Door de klep aan de voorkant te openen gaat er veel minder warmte uit je kamado verloren dan wanneer je de bovenkant volledig zou openen.
Mijn opstelling en werkwijze was als volgt:
– Kamado flink gevuld met houtskool
– Onderste schuif en topvent volledig open
– Kamado langzaam aan rustig warm laten worden, met de platesetter / heat deflector erin en de pizzasteen op het rooster
– De dome temperatuur wil je zo hoog mogelijk, 300 tot 350 graden is ideaal lees ik overal, helaas blijf de temperatuur bij mij steken op de 200 graden
– Wanneer de kamado op temperatuur is: de voorste klep openen en de pizza op de steen schuiven en de klep weer dicht

Volgende keer ga ik proberen de kamado heter te stoken, door te testen met ander brandstof (ander type houtskool of hout). Ook wil ik een spot/laserpoint thermometer aanschaffen om meer duidelijkheid te hebben over de temperatuur van de pizzasteen zelf.
Deze tryout krijgt dus zeker nog een follow up!

My first pizza

Servings: 4

Snel pizzadeeg

Instructies

  1. Los de suiker op in het water en voeg de gist toe. Roer goed door tot alles met elkaar vermengd is en laat dit mengsel ongeveer een kwartier rusten. Langer mag ook. Je zal zien dat er een er schuimlaag ontstaat, een teken dat de gist – met hulp van de suiker – aan het werk is gegaan.

  2. Meng de bloem en het zout en doe deze in de keukenmachine. Als je met de hand deeg wilt kneden maak je op je werkblad een berg met in het midden een kuil. Je kan dit ook doen in een deegkrat.

  3. Voeg het gistmengsel toe aan de bloem en laat de keukenmachine minimaal 10 minimaal kneden tot je een mooi elastisch deeg hebt. Mocht het deeg nog erg plakken, voeg dan een heel klein beetje bloem toe.

  4. Maak van je deeg een mooie bal, bestuif deze met een beetje bloem en laat je deeg 15 minuten bij kamertemperatuur rusten onder plasticfolie of een klamme (niet kletsnatte!) theedoek. Dit zorgt ervoor dat je deeg niet uitdroogt en geen harde korst krijgt

  5. Verdeel je deeg na het rusten in porties met een deegkrabber. Je kan nu je eerste deegbodem maken en beleggen. De rest van je deegbolletjes laat je onder de theedoek of in je deegkrat.

  6. Strooi wat semola (of bloem) op je werkblad om plakken te voorkomen. Spreid voorzichtig je bol uit tot een pizzavorm, ga van binnen naar buiten. Gebruik vooral GEEN deegroller!

  7. Bedek je pizza met een laagje verse tomatensaus, en werk af met ingredienten naar smaak. Probeer te voorkomen dat je je pizza vol gooit met allemaal verschillende dingen. Less is more!

  8. Strooi wat semola op je pizzaschep en schuif de pizza voorzichtig op je schep. Schuif de pizza van de schep op je pizzasteen. Bak de pizza af tot hij gaar is, dit zul je zelf moeten ondervinden in je eigen opstelling.

Note

Bron: https://www.italieplein.nl/snel-recept-voor-pizzadeeg/