Print Options:

Homemade warm gerookte bacon

Servings 4
Ingrediënten
 • 1 kilogram buikspek
 • 25 grams nitrietzout (0,6% nitriet)
 • 30 grams ahorn siroop
 • 1 teaspoon knoflookpoeder
 • 2 eetlepels gedroogde tijm
 • 15 grams basterdsuiker
Werkwijze
 1. Meng alle ingredienten door elkaar tot je een slather (een soort smeersel) krijgt. Masseer de buikspek hiermee in. Zorg dat elke kant van de buikspek ingesmeerd word. het nitrietzout moet goed zijn werk kunnen doen.
  Stop de buikspek in een ziplock, voeg eventueel overgebleven slather toe aan de ziplock. Mocht je de zak waar je het in stop niet helemaal vertrouwen: doe er dan nog een zak omheen, of leg de zak in een schaal. Op deze manier is de kans vrijwel uitgesloten er iets in je koelkast gaat lekken.

 2. Leg de buikspek nu in de koelkast voor 5 tot 7 dagen. Elke dag kijk je even naar je buikspek, na 1 dag zul je zien er vocht uit de buikspek is onttrokken. Draai de buikspek elke dag even om.
  Na 5 tot 7 dagen haal je de buikspek uit de verpakking. Gooi het vocht weg en spoel de buikspek onder de koude lopende kraan goed af. Je wil geen zout meer op je buikspek hebben.
  Laat de buikspek uitdruppelen en dep vervolgens aan alle kanten droog met keukenpapier. Leg de buikspek nu op een roostertje terug in de koelkast. Laat de buikspek daar 12 tot 24 uur drogen. Hoe langer je het laat drogen, hoe beter de rook zal plakken aan je vlees.

 3. Na het drogen leg je de buikspek op de bbq. Houd een dome temperatuur van zo’n 110 – 120 graden aan, indirect. Voeg wat rookhout toe (appel) en laat rustig de buikspek garen tot een kerntemperatuur van 70 graden.

 4. Laat de buikspek na het bereiken van de kerntemperatuur even een half uurtje rusten. Snij vervolgens mooi dunne plakken van de bacon en serveer bij de borrel.
  Tip: vries wat zakjes met een stuk of 10 plakjes bacon in, dan heb je altijd bacon bij de hand voor bij je eitje of voor een spontaan bezoek.