Is er iets beters dan bacon?! Dit overheerlijke stuk vlees kan op elk moment van de dag: bij het ontbijt, bij de lunch, bij het avondeten en zelfs bij de borrel. Het liefst zou je de hele dag wel bacon willen eten.

Een woord vooraf: Het is van absoluut belang dat je nitrietzout (ook wel colorozozout) gebruikt. Dit zou moet voor 0,6 procent uit nitriet bestaan. Niet te verwarren met de Amerikaanse versie waar 6 procent nitriet in zit! De gewichten in dit recept zijn gebaseerd op een stuk buikspek van 1 kilo, verhoog het aantal porties om te berekenen hoeveel je nodig hebt voor jouw stuk. Te weinig nitrietzout kan botulisme veroorzaken. Nitrietzout koop je oa hier: https://www.vanbeekumspecerijen.nl/nitrietzout-06.html Zorg ervoor dat je schoon werkt, je gaat een stuk vlees minstens 5 dagen lang bewaren in de koelkast!
Neem voor elke kilo buikspek 25 gram Nitrietzout van 0,6%

Homemade warm gerookte bacon

Servings: 4

Ingrediënten

Werkwijze

 1. Meng alle ingredienten door elkaar tot je een slather (een soort smeersel) krijgt. Masseer de buikspek hiermee in. Zorg dat elke kant van de buikspek ingesmeerd word. het nitrietzout moet goed zijn werk kunnen doen.
  Stop de buikspek in een ziplock, voeg eventueel overgebleven slather toe aan de ziplock. Mocht je de zak waar je het in stop niet helemaal vertrouwen: doe er dan nog een zak omheen, of leg de zak in een schaal. Op deze manier is de kans vrijwel uitgesloten er iets in je koelkast gaat lekken.

 2. Leg de buikspek nu in de koelkast voor 5 tot 7 dagen. Elke dag kijk je even naar je buikspek, na 1 dag zul je zien er vocht uit de buikspek is onttrokken. Draai de buikspek elke dag even om.
  Na 5 tot 7 dagen haal je de buikspek uit de verpakking. Gooi het vocht weg en spoel de buikspek onder de koude lopende kraan goed af. Je wil geen zout meer op je buikspek hebben.
  Laat de buikspek uitdruppelen en dep vervolgens aan alle kanten droog met keukenpapier. Leg de buikspek nu op een roostertje terug in de koelkast. Laat de buikspek daar 12 tot 24 uur drogen. Hoe langer je het laat drogen, hoe beter de rook zal plakken aan je vlees.

 3. Na het drogen leg je de buikspek op de bbq. Houd een dome temperatuur van zo’n 110 – 120 graden aan, indirect. Voeg wat rookhout toe (appel) en laat rustig de buikspek garen tot een kerntemperatuur van 70 graden.

 4. Laat de buikspek na het bereiken van de kerntemperatuur even een half uurtje rusten. Snij vervolgens mooi dunne plakken van de bacon en serveer bij de borrel.
  Tip: vries wat zakjes met een stuk of 10 plakjes bacon in, dan heb je altijd bacon bij de hand voor bij je eitje of voor een spontaan bezoek.