Heerlijke gyros gemaakt van procureur, langzaam gegaard aan het spit. Of je nu een braai hebt, een ketel bbq of een kamado: voor vrijwel elk type is wel een spit te vinden. En mocht dit niet lukken is er vaak wel iets te verzinnen om het rechtop te zetten. Kortom: geen enkele reden om deze overheerlijke gyros niet te maken. Serveer het met een lekker stuk brood en wat tzatziki.

Gyros van het spit

Servings: 6

Ingrediënten

Ingrediënten voor de gyros

Ingrediënten voor de rub

Werkwijze rub

 1. Doe alles bij elkaar, goed mengen en in een afgesloten potje bewaren

Werkwijze gyros

 1. Meestal heb ik wel procureur in de vriezer liggen, deze laat ik dan in de koelkast ontdooien maar dat hij in de kern nog wel bevroren is. Dit maakt het snijden van zo’n stuk wat makkelijker. Een verse procureur kan natuurlijk net zo makkelijk gebruikt worden.
  Snijd de procureur in plakken, ongeveer een duim dikte.
  Leg alle plakken op je werkblad.

 2. Rasp de uien en knoflook en doe in een schaaltje. Voeg nu circa 2/3e van de rub toe. Meng alles goed door elkaar tot een mooi papje. Vul aan met olijfolie. Je kunt het vochtgehalte sturen met wat extra geraspte ui of rub. Het moet niet vloeibaar zijn maar ook niet droog. Dit noem je een slather. Je moet voldoende maken om alle lapjes vlees volledig in te smeren met je slather.
  Grove stukken ui van het raspen kunnen er ook bij, dit is allemaal extra smaak.
  Verdeel je slather over de gesneden stukken vlees en begin dit overal in te smeren. Meng de lappen door elkaar zodat er geen stukje vlees onbedekt blijft van de heerlijk slather.
  Stop het vlees nu in een ziplock en laat een nachtje intrekken.

 3. De volgende dag ga je het spit opbouwen. Dit stelt an sich niet veel voor: lapje voor lapje aan je spit rijgen en door de vorken heen prikken. Losse stukjes vlees of ui kun je gewoon tussen de stukken vlees kwijt.
  Plaats de spit nu in je bbq of braai en laat deze lekker rondjes draaien. Omdat het best een compact stuk vlees is, zal je er heel lang over doen om in het midden de gewenste kerntemperatuur te behalen.
  Het is makkelijker (en lekkerder) om wanneer de buitenkant mooi goudbruin van kleur en gaar is, deze rondom af te snijden en in een hete skillet nog een laatste zetje te geven. Eventueel kun je nog wat olijfolie en rub toevoegen.. Terwijl jij het eerste portie aan het opeten bent, word de volgende lading weer gebraden aan het spit.
  Serveer het met een lekker stuk brood en wat tzatziki.