Wie kent ‘m niet, de berenklauw? Wellicht bij andere bekend onder 1 van de vele andere benamingen die deze heerlijk snack heeft: berenhap, grizzly, spoetnik.
Hoe kun je een berenklauw nu nóg lekkerder maken dan die al is? Door ‘m op de bbq te maken natuurlijk! 🙂
Als je wil kun je er zelfs nog een klein beetje rooksmaak aan meegeven, maar dat bepaal je helemaal zelf.
Broodje MEGA BERENKLAUW
Ingrediënten
Berenklauw
Pindasaus
Garnering
Bereidingswijze
Berenklauw
-
Meng de alle ingrediënten door het gehakt. zorg ervoor dat het niet té nat word, dit kun je sturen door een extra ei of paneermeel te gebruiken.
-
Leg wat huishoudfolie op je werkblad, gebruik meerdere lagen
-
Leg het gehakt op de folie en maak hier een lange worst van
-
Rol de gehaktstaaf op in de folie
-
Laat de opgerolde gehaktstaaf minstens 4 tot 6 uur opstijven in de koelkast
-
Bereid een bbq voor om indirect te verhitten, dome temperatuur zo rond de 120 graden
-
Leg de gehaktstaaf op het rooster tot een kerntemperatuur van zo'n 65 graden. Eventueel kun je wat rookhout toevoegen, ik heb eiken chunks gebruikt.
-
Haal de gehaktstaaf van de bbq af. Eventueel kun je deze in aluminiumfolie inpakken wanneer je niet direct de spies gaat grillen
-
Snij de uien in grove plakken, zo'n 3 tot 4 plakken per ui
-
Snij de gehaktstaaf ook in plakken
-
Schijf nu om en om een plak gehakt en een plak ui op de spies. Begin en eindig met gehakt
-
Gril de berenklauw af in ongeveer een half uur, direct boven kolen. De uien moeten een mooie donkere kleur beginnen te krijgen.
-
Bak ondertussen een broodje af in de oven
-
Smeer de onderkant van het broodje in met mayonaise
-
Beleg het broodje om en om met de plakken gehakt en ui van de spies
-
Doe wat van de pindasaus bovenop de plakken gehakt en ui
-
Garneer verder met wat gebakken uitjes, grof gehakte pinda's en wat verse lente ui
Pindasaus
-
Snij de ui in grove stukken en voeg deze samen met de knoflook, sambal, trassi, scheutje ketjap en een scheutje water in een maatbeker
-
Pureer alles met een staafmixer totdat er een pasta ontstaat
-
Verhit een pan met een scheut zonnebloemolie en fruit hierin de pasta
-
Voeg de pindakaas toe terwijl je blijft roeren
-
Voeg de ketjap toe terwijl je blijft roeren
-
Voeg nu het water toe terwijl je blijft roeren
-
Breng de pindasaus 2 tellen aan de kook, blijf goed roeren
-
Te dik? Voeg wat water toe
Te dun? Voeg wat pindakaas toe -
Proef de pindasaus en breng op smaak met eventueel wat peper, zout, sambal en limoensap