Een zogenoemde vega shoarma stond al een tijdje op mijn lijstje om eens te maken. Als er iemand komt eten die geen vlees eet, vind ik het altijd een uitdaging om iets bijzonders te maken, zoals deze vega shoarma.
De plakken knolselderij heb ik 5 minuten in ruim water, met een eetlepel shoarma kruiden, voorgekookt. dat zou ik een volgende keer achterwege laten, of korter koken. Het ‘vlees’ mag best nog een bite hebben, dat was nu wat minder. Later dus misschien nog een keer een 2.0 😉
Vega shoarma van knolselderij
Ingrediënten
Instructies
-
Snij de schil van de knolselderij, zoals ook de schil van een mango of ananas eraf zou schillen
-
Snijd de knolselderij in plakken can circa 1 cm, niet te dik
-
Meng de olie 4 eetlepels shoarma kruiden goed door elkaar
-
Haal de plakken door de kruidenolie, de plakken moeten helemaal gedrenkt zijn in de kruiden. Dit mag best wel een kwartiertje even intrekken
-
Rijg de plakken aan een spit
-
Gaar de knolselderij in ongeveer 1 tot 1,5 uur gaar aan een spit welke je indirect verhit. Hou hierbij een dome temperatuur van rond de 140 graden aan
-
Smeer je knolselderij af en toe in met de overgebleven kruiden olie
-
Laat het spit nog een half tot een heel uur direct boven de kolen garen, dit zorgt ervoor dat je een mooie gekarameliseerde laag krijgt.
-
Snij rechtstreeks vanaf het spit de zijkanten van de knol af, alsof het een echte shoarma-spies is
-
Pak de gesneden stukjes nog even aan in een hete (gietijzeren) pan, met wat van de eerder gemaakte shoarma olie. Bak ze kort op boven een heet vuur
-
Verwarm de pitabroodjes
-
Snij de pitabroodjes open en maak ze mooi op met de vega shoarma en de verschillende garnering en saus