Print Options:

Zalm koud roken met de CSG

Ingredients
  • 1 zalmzijde
  • 300 grams zout
  • 150 grams suiker
  • kruiden en specerijen naar smaak
  • rookmot
  • borrelglas kruidige gin (optioneel)
Instructions
  1. Dag 1: Pekelen

    Maak de zalm schoon, verwijder een eventueel verdwaalde graat en dep goed droog.
    Maak een pekelmengsel van zout en suiker en vul dit aan met kruiden en specerijen die goed bij gerookte zalm passen. Denk aan: laurier, jenever bessen, peperkorrels, dille topjes, venkel, etc.
    Houd een verhouding van 2 delen zout op 1 deel suiker aan.

    Meng alles door elkaar en leg een eerste laag op de bodem van de vacuumzak. Leg de zalm in de bak met de pekel en haal de zalm er goed doorheen zodat de zalm volledig onder de pekel zit.

    Leg de zalm in de zak, op de laag pekel. Strooi nu alle pekel uit je bak op de zalm. De zalm moet aan alle kanten onder pekel zitten.

    Schenk een borrelglaasje met kruidige gin in en schenk deze over de zalm uit.

    Trek de zak vacuum en seal deze dicht.

    Leg de zalm nu in de koelkast en laat deze 24 uur pekelen.

  2. Dag 2: Drogen

    Haal de zalm uit de pekel. Spoel de zalm goed af onder de koude kraan. Zorg ervoor dat er geen pekel meer aan de zalm zit. Dep de zalm goed droog.

    Leg de zalm op een rekje en leg dit in de koelkast. Laat de zalm 24 uur drogen in de koelkast.

  3. Dag 3: Roken

    Deze dag is het dan eindelijk zover! De zalm kan gerookt gaan worden.

    Vul je CSG met rookmot. Het is belangrijk dat je de mot niet aandrukt, je kunt het een beetje laten zakken door met de CSG op je werkblad te tikken. zorg er voor dat de bovenkant van de randen vrij van mot zijn, zodat de smeulende mot niet over kan slaan naar de andere kant.
    Leg de zalm op een rooster in je rookkast. als je een gewone bbq gebruikt (kettle of kamado) leg de CSG dan op je kolenrooster.

    Steek de CSG aan, dit gaat het makkelijkst door een waxinelichtje eronder te plaatsen. Als je een rookpluimpje van de mot ziet komen kun je het waxinelichtje weghalen.

    Sluit je rookkast of bbq en laat de zalm een uur of 8 roken.

    Na het roken laat je de zalm nog 24 uur in de koelkast in een ziplock rusten.