Gerookte (en gedroogde) pepers heb ik altijd op voorraad. Ieder seizoen droog en rook ik weer een nieuwe batch waar ik dan weer een lange tijd mee vooruit kan.
De rokerige smaak past vaak goed bij de gerechten die dan toch al van de bbq komen, en de pittigheid geeft een mooie extra dimensie aan het gerecht.
In deze versie vermaal ik de pepers aan het einde tot een soort rub/chipotle/chilli flakes (geeft het een naam), maar je kan ze ook heel laten. vermalen is het geheel veel heter dan 1 hele peper. Je kunt zo'n hele peper dan in een stoofpot stoppen en na afloop er weer uithalen. Op die manier geef je een hint van de smaak van smokey peper aan je gerecht, zonder dat kinderen spontaan naar de fles cola op tafel grijpen :)
Bereid je bbq voor op indirect verwarmen. Houd een dometemperatuur van circa 100 graden aan.
Gebruik eventueel rookhout. Neem dan een wat zwaardere smaak zoals eiken of mesquite.
Leg de pepers op het rooster en rook deze tot ze droog zijn. de pepers zullen verkleuren en worden steeds lichter van gewicht.
De buitenkant van de pepers mag niet meer vlezig aanvoelen zoals bij een verse peper.
Je kunt nu de pepers in een luchtdicht bakje bewaren, of vermalen.
Let op: wanneer je kiest voor vermalen zal dit een stuk pittiger zijn dan wanneer je een hele peper in een gerecht stopt!