Wie kent 'm niet, de berenklauw? Wellicht bij andere bekend onder 1 van de vele andere benamingen die deze heerlijk snack heeft: berenhap, grizzly, spoetnik.
Hoe kun je een berenklauw nu nóg lekkerder maken dan die al is? Door 'm op de bbq te maken natuurlijk! :)
Als je wil kun je er zelfs nog een klein beetje rooksmaak aan meegeven, maar dat bepaal je helemaal zelf.
Meng de alle ingrediënten door het gehakt. zorg ervoor dat het niet té nat word, dit kun je sturen door een extra ei of paneermeel te gebruiken.
Leg wat huishoudfolie op je werkblad, gebruik meerdere lagen
Leg het gehakt op de folie en maak hier een lange worst van
Rol de gehaktstaaf op in de folie
Laat de opgerolde gehaktstaaf minstens 4 tot 6 uur opstijven in de koelkast
Bereid een bbq voor om indirect te verhitten, dome temperatuur zo rond de 120 graden
Leg de gehaktstaaf op het rooster tot een kerntemperatuur van zo'n 65 graden. Eventueel kun je wat rookhout toevoegen, ik heb eiken chunks gebruikt.
Haal de gehaktstaaf van de bbq af. Eventueel kun je deze in aluminiumfolie inpakken wanneer je niet direct de spies gaat grillen
Snij de uien in grove plakken, zo'n 3 tot 4 plakken per ui
Snij de gehaktstaaf ook in plakken
Schijf nu om en om een plak gehakt en een plak ui op de spies. Begin en eindig met gehakt
Gril de berenklauw af in ongeveer een half uur, direct boven kolen. De uien moeten een mooie donkere kleur beginnen te krijgen.
Bak ondertussen een broodje af in de oven
Smeer de onderkant van het broodje in met mayonaise
Beleg het broodje om en om met de plakken gehakt en ui van de spies
Doe wat van de pindasaus bovenop de plakken gehakt en ui
Garneer verder met wat gebakken uitjes, grof gehakte pinda's en wat verse lente ui
Snij de ui in grove stukken en voeg deze samen met de knoflook, sambal, trassi, scheutje ketjap en een scheutje water in een maatbeker
Pureer alles met een staafmixer totdat er een pasta ontstaat
Verhit een pan met een scheut zonnebloemolie en fruit hierin de pasta
Voeg de pindakaas toe terwijl je blijft roeren
Voeg de ketjap toe terwijl je blijft roeren
Voeg nu het water toe terwijl je blijft roeren
Breng de pindasaus 2 tellen aan de kook, blijf goed roeren
Te dik? Voeg wat water toe
Te dun? Voeg wat pindakaas toe
Proef de pindasaus en breng op smaak met eventueel wat peper, zout, sambal en limoensap