Dossier Koffie's braaihok (en hoe het zo kwam)
Heel mijn leven lang heb ik geroepen dat de enige goede bbq een gasbbq was. Tot dat ene moment, dat het vonkje naar mij oversprong. Het vonje kwam uiteraard van houtskool af
Een goede vriend van mij vroeg of ik zin had om mee te gaan naar de launch party van het nieuwe Smokey Goodness boek (Smokey Goodness 3 – Het bigger, better BBQ boek). Hoewel ik er verder niet zoveel mee had, leek het me een leuk dagje uit.
Zoals gezegd, sloeg er daar al een vonkje over. Ter plekke lid geworden van de faceboekgroep
Smoke&BBQ waar die vriend moderator was.
Thuisgekomen bleef het kriebelen, de hele week lezen op internet naar hoe dat er aan toe ging. Er ging een wereld voor me open.
Een week later was ik bij mijn ouders op bezoek om te helpen klussen. Terloops vroeg mijn vader of ik nog iemand wist die een bbq zocht. Hij had al een paar jaar een ongebruikte bbq, nieuw in doos, staan en dat mocht nu toch wel eens weg. Bij nadere inspectie bleek het om een hagelnieuwe Weber 47cm OT-Premium te gaan
Natuurlijk een afspraak gemaakt met mijn maatje voor een spoedcursus bbq'en en een week of 2 later stond ik ineens spareribs op 3-2-1 manier te bereiden.
Sindsdien is de hobby nogal uit de klauwen gelopen
Begin 2019 was er een nieuw vonkje: ik wilde zelf een braai bouwen van steen, met een buitenkeuken.
Na een paar maanden met dit idee rondgelopen te hebben kreeg het meer en meer vorm.
We besloten om een overkapping tegen een bestaande schuur te bouwen. De overkapping zou dan 4x4 worden. De indeling had ik ook al in mijn hoofd, maar daar is uiteindelijk niets van terecht gekomen.
Er was niet veel op papier, eigenlijk alleen het geraamte van de daadwerkelijk overkapping. Tijdens de bouw hebben we diverse dingen ter plekke bedacht en doorgevoerd.
Tot halverwege de bouw had ik nog steeds het idee om een stenen braai te bouwen, maar na wat verder rekenen en denken toch eens gaan kijken naar een bestaande, 2e hands braai. Die markt bleek dun gezaaid dus met een scheef oog ook naar nieuwe braai's gekeken.
Tijdens mijn zoektocht kwam ik ook een custom made braai tegen op MP. Ontworpen door een stel lassers of ijzerbewerkers oid die er meteen een paar voor de verkoop hadden gemaakt. Na een brutaal bod op deze braai kreeg ik een zeer scherp tegenbod, een week later stond de braai in mijn tuin
Omdat de overkapping tegen een bestaande schuur gebouwd werd, konden we redelijk makkelijk elektra en warm/koud water uit de schuur aftappen.
Het braaihok is dus van alle gemakken voorzien: Diverse stopcontacten, verschillende verlichting, wifi access point, warm en koud water, koelkast, vriezer, biertap.
De indeling van het braaihok is uiteindelijk niet geworden wat ik oorspronkelijk voor ogen had. Gaandeweg kwamen er ideeën en voorstellen, en als ze goed waren (en uitvoerbaar) dan werd het direct zo gemaakt. Zo was het helemaal niet de bedoeling om een raam erin te bouwen, de braai zou in het midden van de grijze wand komen te staan en de biertap zou gemaakt worden met een bestaand lekblad van 2 meter.
Ik ben ontzettend blij (en trots!) op hoe het nu gekomen is. Ik geniet met volle teugen wanneer ik lekker sta te rotzooien met vuur en vlees.
BBQ Gear & History:
14-04-2018 Weber 47 cm OT-Premium, nieuw gekregen verkocht
06-06-2018 Jamie Oliver 57 cm Classic BBQ, nieuw gekocht Buiten bedrijf / te koop
[06-06-2019 Weber 57 cm Orignal Kettle, nieuwstaat gekocht voor 5 tientjes Verkocht
30-05-2019 Start bouw braaihok
28-06-2019 Overkapping van braaihok klaar
30-06-2019 Custom build braai, gekocht voor 1650,- via MP
05-10-2019 Start bouw keuken/werkruimte
26-10-2019 Werkruimte/keuken/kastjes klaar
05-01-2020 Braai aangepast om er een standaard rotiserie in te kunnen te plaatsen
24-04-2020 Weber 57 cm OT-Platinum, flink gebruikt. Rijdend onderstel viel van ellende uit elkaar, maar het ging mij om de ketel met een goed werken OT systeem. Geruild voor een zak houtskool
27-04-2020 Verschillende planken en lades gebouwd in de kastjes
16-05-2020 Eindelijk de biertap aangesloten, werd tijd
15-05-2021 The Bastard Large toegevoegd aan de collectie
22-05-2021 Kleine aanpassing aan het braahok. De twee kettles eruit, kamado erin. Werkblad vernieuwd (want hier zitten gaten ingezaagd) en een verhoging voor de kamado gemaak.
14-04-2022
IQ Grills Large toegevoegd aan de collectie
FAQ
- Ben je nu eindelijk klaar met bbq's kopen
Voorlopig ben ik wel klaar ja, maar je weet maar nooit
- Geen kamado?
So far heb ik er geen behoefte aan, maar je weet maar nooi
Met inmiddels 2 kamado's is dit achterhaald
- Waarom 2 kettle's inbouwen als je al een braai hebt, 1 is dan toch genoeg?
De braai is voor het lekkere braai werk, de
kettles kamado's voor het low&slow. In de praktijk blijkt het verdomd makkelijk te zijn als je een procureur aan het maken bent en tegelijkertijd ook wat moinkballs kunt maken.
- Zou je het nu anders doen, mis je nog iets?
In principe heb ik nu alles wat ik wil, met ruim voldoende werkruimte.
- Het werkblad lijkt hoog, klopt dat?
Ik heb altijd al een hekel gehad aan lage aanrechtbladen waar je de hele tijd gebukt staat te werken. Heel bewust is het werkblad hoger dan normaal (102 cm) en lekker diep (81 cm).
- Ik heb nog een vraag!
Quote me even, dan zal ik proberen antwoord te geven
Foto's:
Nieuwe foto's met kamado:
[Voor 7% gewijzigd door Koffie op 18-05-2022 15:55]